Indlæser

SIKON 2018: Hejlskovs bilværksted og faglige værktøj

23. apr. 2018

Mandag morgen den 23. april 2018 gik psykolog Bo Hejlskov Elvén på scenen som den første hovedtaler efter åbningen af SIKON konferencen.

 

Her introducerede han de hundredevis af deltagere til 'Hejlskovs Bilværksted'. Et redskab han selv bruger til at kigge på faglighed hos fagfolk - ved at lave paralleller mellem produktion og autismeområdet. Blandt andet satte han i sit oplæg fokus på, hvem der har ansvaret for service og reperation? Mekanikeren eller bilen? Eller sat i perspektiv: Mennesket med autisme eller fagfolk?

”Under stormen Allan sidste år fik min bil en bule i taget, fordi der faldt en gren ned på det, da jeg var ude og køre. Jeg tog på bilværksted for at få den repareret. Der sagde mekanikeren: >>Hvordan kan det være mit ansvar at reparere din bil, når du var ude i stormen?<< Tror I på det? Nej, for sådan siger en mekaniker aldrig. Og der er jo heller ikke nogen på autismeområdet, der kunne få tanken, at autisme er på grund af forældrenes adfærd, vel?” Sådan startede Bo Hejlskov Elvén sit oplæg.

Ikke som din mor ville gøre

Han understregede, at det er vigtigt, fagfolk forstår, at det er dem, der har ansvaret. Det er dem, der skal sørge for, de autistiske mennesker har det godt og kommer ud af sengen om morgenen. Og derfor er det essentielt, at fagfolk har de rigtige løsninger, når der er brug for det. Det er ikke nok, at man gør det, som ens egen mor kunne have gjort.

”I den første uge på mit første job som psykolog stod jeg og snakkede med en kollega, da vi hørte et brag fra venteværelset. Det var en 12-årig dreng, der havde kastet en stol hen på avariet. Der var vand og fisk alle vegne. Og jeg tænkte: >>Hvad har jeg lært på min uddannelse, som jeg kan bruge her?<< Og det var ikke noget! Så jeg faldt i stedet tilbage på at tænke: >>Hvad ville mor gøre?<< Og det er dumt. For vi ved jo, at de børn, vi møder, der har man prøvet det normale, og det fungerer ikke. Ellers sad de jo ikke hos os,” siger Bo Hejlskov Elven.

Det handler ifølge ham om, at man som fagfolk selvfølgelig skal se på metoder, som er anderledes og som giver den rette løsning i den eknkelte situation.

Tre værktøjskasser

Bo Hejlskov Elvén fremhæver her tre værktøjskasser, som er vigtige at have som fagfolk, der arbejder på autismeområdet. De tre værktøjskasser er:

- At håndtere svære situationer uden at eskalere dem
- At evaluere, hvorfor det er svært
- At forandre, så det ikke sker igen

Ifølge ham har de fleste fagfolk meget værktøj i den sidste kasse om, hvad der skal forandres. Mens den første stadig mangler at blive fyldt op, når man kommer ud og har med mennesker med autisme at gøre som færdiguddannet.

Noget af det, han ser som vigtigt at være opmærksom på for at undgå konfrontationer, voldsom angst og nedsmeltninger hos mennesker med autisme er low-arousal og affekt smitte - det at være opmærksom på kropssprog og stemmeføring.

Med low-arousal og affektive metoder før, under og efter en situation kan man sikre bedre ro hos mennesker med autisme. Blandt andet er det vigtigt, at fagfolk afvæbner en situation, før den kan udvikle sig til kaos. Det kan de gøre ved at dæmpe de store følelser, holde en god afstand til autisten – så personen ikke føler sig truet eller opildnet – og så kan det ifølge ham være afvæbnende at sætte sig ned, når nogen bliver urolig.

På samme måde kan en rolig stemme og afledning være med til, at en situation ikke eskalerer videre.

’Varm kakao’-metoden

Hvis der alligevel opstår kaos og der er en, der kaster med møbler, råber grimme ting eller bliver vred, så er Bo Hejlskov Elven vigtigt, fagfolk er gode til at få afvæbnet situationen. Det bliver nemlig rigtig farligt for mennesker med autisme, når der sker magtanvendelser.
Hans bedste råd er derfor, at hvis det ikke er en farlig situation, så skal man skal vente – og få andre ud, så der er ro omkring autisten.

”Vi har udviklet en metode, der hedder ’Varm kakao’, der hvor jeg arbejder. Hvis nogen kaster med møbler, så drikker vi andre varm kakao i køkkenet. Det virker rigtig godt. På den måde afdæmper vi situationer og tager luften ud af vreden. Og når det autistiske menneske så er faldet ned igen, så får personen selvfølgelig også kakao. Det undrer mange sig over, men det er med til at bekræfte roen og forstærke den – i stedet for kaos,” sagde Bo Hejlskov Elven.

Til sidst understreger Bo Hejlskov Elven, at det vigtigste er, at få alle tre væktøjskasser fyldt op med metoder, der kan bruges i alle situationer og sammen med alle de mennesker med autisme, man møder.

På den måde kan man bedre tage kaotiske situationer i opløbet, evaluere på metoden og skabe forandring, så samme kaotiske situation ikke opstår i fremtiden.