Indlæser

SIKON 2019 - Åbning af konferencen

29. apr. 2019

Multitalent, autist og oplægsholder på dette års SIKON 2019 Dean Beadle åbnede konferencen med stor energi, danseshow og fællessang. Landsformand Heidi Thamestrup havde derefter i sin åbningstale fokus på magtanvendelse.

 

I en fyldt sal og med tonerne fra evergreens sunget af Dean Beadle, blev dette års SIKON konference åbnet. Mandag eftermiddag stod Dean Beadle igen på scenen, hvor han  holdt oplæg om autism, anxiety and me”.

Efterfølgende gik landsformand i Landsforening Autisme Heidi Thamestrup på scenen. Heidis åbningstale handlede om, det store fokus på lovgivning om magtanvendelse og tvangsbehandling. Der er sket for mange lempelser på området. Blandt andet understregede hun, at det er problematisk, at omsorgspersoner nu må fastholde en beboer med autisme, hvis personen ikke vil børste tænder. En magtanvendelse er et overgreb, bruger man magtanvendelser lemfældigt mister man den gode relation og tilliden.

”Det betyder i realiteten - lidt groft skåret op - at vi kan begå overgreb mod et menneske med en tandbørste. Og hindre at mennesket afreagerer for vores overgreb ved at kaste en stol ind i væggen. Holde mennesket fanget et sted - det sted, hvor overgrebet er sket,” sagde hun fra talerstolen.

Læs om SIKON konferencens søndagsarrangement med Ross W. Greene her. 

Uddeling af SIKONs Kulturpris 2019

Efter åbningstalen blev det tid til uddelingen af SIKONs Kulturpris 2019. Prisen gives til en særlig ildsjæl, som har gjort en helt særlig indsats på autismeområdet. Dette års vinder blev instruktør og manuskriptforfatter Line Lea Kunø for kortfilmen LØVEMOR. Til store klapsalver blev prisen overrakt af Landsformand Heidi Thamestrup til Line Lea Kunø med begrundelsen:

”Tusind tak for, at du sætter ord og billeder på en hverdagssituation, som mange forældre til børn med autisme ofte står i.  Du har ramt plet med din fine fortælling og viser med stort overskud, hvordan en svær situation kan løses af en stærk løvemor,” sagde Heidi Thamestrup.

LØVEMOR handler om en mor, som hedder Sara og hendes autistiske dreng, ved navn Sofus. Kortfilmen tager afsæt i en almindelig dagligdagssituation i et indkøbscenter, hvor Sara og hendes dreng er taget ud for at handle.

Prisvinderen Line Lea Kunø var meget glad og stolt over at modtage prisen, og i hendes takketale lagde hun vægt på de udfordringer og situationer, som en mor til et barn med autisme kan stå i.

Første oplæg: Udfordringen ved autisme og relationer

Efter åbningstalen og prisoverrækkelsen gik den første foredragsholder på scenen. Belgiske Peter Vermeulen talte om de sociale relationer og autisme. De tilhørende blev gennem hverdagseksempler klogere på, hvordan personer med autisme agerer i forskellige kontekster.