Indlæser

Plads til at være den du er – både som autist og LGBTQIA+ person

20. aug. 2021

Pride Week sætter fokus på, at der i samfundet skal være mere accept. For mange autister og LGBTQIA+ personer er det vigtigste, at de kan være lige den, de er. Derfor er Landsforeningen Autisme med til at markere Priden.  

 

Pride Week har betydet, at denne uge har været fyldt med oplæg, aktiviteter og udstillinger, som skal sikre viden og indsigt i den virkelighed, som mange LGBTQIA+ personer lever i. Og hele ugen har der været gang i regnbueflagene hos både virksomheder og i medierne.

For mange unge og voksne autister er Pride også noget helt særligt. Blandt andet viser en tidligere rundspørge blandt vores medlemmer, at 47 % af dem, der svarede, er ikke-heteroseksuelle og 11,4 % er ikke-ciskønnede. Det vil sige, at de enten er transpersoner, non-binære eller på anden vis mellem køn. 

I Landsforeningen Autisme har det de seneste mange år været vigtigt at markere og sætte fokus på autisme og Pride. Som forening kæmper og arbejder vi for at få et samfund, hvor der er mere accept og plads til forskellighed.  

”Vi har en del medlemmer som er dobbelt sårbare, fordi de oplever fordomme både som autister og LGBTQIA+ personer. Derfor er det så vigtig, at vi markere Priden. Vi kæmper for et samfund, hvor man både som autist og som LGBTQIA+ person skal kunne være lige præcis den, man er. Og der er mange seje autister, som går forrest og bare er sig selv. Dem og alle andre skal vi støtte op om,” siger Kathe Johansen, landsformand for Landsforeningen Autisme.

Ifølge landsformanden er det også vigtigt at komme af med de fordomme, der er om autister og mennesker med handicap generelt - og seksualitet.

”Seksualitet og kønsidentitet er ofte ikke noget, der fylder så meget, når vi snakker handicap og autisme. Men det skal vi gøre op med,” siger Kathe Johansen.

Fællesskab og frirum

Et af de steder, unge med autisme og LGBTQIA+ personer kan komme – og være en del af et fællesskab – er i frirummet Baros i Slagelse. Christopher Trung, som selv er på spektret, står bag frirummet, hvor der hver mandag og fredag er åbent for unge LGBTQIA+ personer til hygge og snak. Ifølge ham er over halvdelen af de unge der også autister. Derfor sørger de for et autismevenlig fællesskab, hvor der blandt andet er plads til at trække sig, hvis det er nødvendigt.

Men for de unge er det vigtigste at finde et sted, hvor de kan være sig selv og være en del af noget.

”En af de store udfordringer for unge LGBTQIA+ personer er, at mange føler sig ensomme og har en følelse af ikke at høre til. De har brug for at opleve, at de ikke er alene. Det er det, de tager med fra Baros fællesskabet. De får en ballast til at stå ved den, de er og de ved, at de er en del af noget. Mange har ikke ellers det frirum til at være sig selv - uden fordomme og grænseoverskridende spørgsmål,” siger Christopher Trung.

En undersøgelse af Miljø- og fødevareministeriet om udfordringer og stigma i forhold til at have en LGBTI-identitet i Danmark viser, at flere LGBTQIA+ personer føler ensomme. Det gælder hele 28 procent, mens det for befolkningen generelt er 5 procent. 

Christopher Trung fortæller, at en af grundene til at man ser så mange unge med autisme blandt LGBTQIA+ personer kan være, fordi de ikke er lige så bundet af kulturelle og samfundsmæssige normer. At mange bare er dem, de er. De fleste har også forståelse for, at andre kan komme til at sige noget forkert, men mange oplever også folk, der nedgør dem og får dem til at føle sig forkerte. Det er vigtigt, at de kan møde andre unge, og for de unge med autisme er det især vigtigt, at de ikke bliver isolerede. Derfor bliver det stort for dem at gå med i en af de seks Pride Parader i København lørdag den 21. august 2021.

”Det kan være grænseoverskridende for nogle af os at skulle deltage i Pride Paraden i morgen, på grund af støjen og de mange indtryk. Men vi vil gerne være med. Også selvom vi kommer til at være helt kvæstede og færdige efterfølgende, og nogen af os måske er nødt til at være derhjemme den næste uge, fordi vi har brugt al energi på paraden. Vi vil være sammen med andre og være en del af noget. Være noget for nogen. Og ligesom alle andre mennesker, vil vi opleve at der er andre folk ligesom os selv. Den mulighed vil vi med deltagelsen i WorldPride være med til at sikre for vores deltagere i Baros," siger Christopher Trung.

At være helt sig selv

Nu giver vi ordet til nogle af de autister og LGBTQIA+ personer, som kan fortælle mere om: hvad det betyder for dem, at de kan være lige den, de er? Mød dem her.

Lucca Kaasgaard Christiansen:
”At kunne være den jeg er, betyder at leve livet i det hele taget. Før min kønstransition var jeg en passager i mit eget liv, som bare passivt observerede tingene passere forbi. Min transition har haft betydning for alle aspekter af livet, hvad end det er relationer til venner og kærester, personlige og faglige ambitioner, eller mit personlige udtryk.”

Nico Harris Nielsen:
”At kunne være det kønsudtryk jeg trives bedst med som kvinde uden at miste de mennesker, som jeg holder af og stadig være inkluderet i miljøer for folk med en psykisk sårbarhed!”

Lea Jancey Kjær:
”Jeg oplever stadig en gang i mellem fordomme. Hvis jeg prøver at åbne op og fortælle at jeg har autisme til folk i en samtale, så oplever jeg nogen gange, at nogen siger: ”nej, det er du da ikke, du kan jo sagtens være social.” Men de ved jo ikke, hvor træt jeg bliver af at skulle være social, eller hvor meget af de diskrete dele af samtalen, jeg ikke opfanger.
Jeg lever også i et heteroseksuelt forhold og er biseksuel, og der møder jeg også nogen gange nogen, som siger: ”nej, det er du ikke, du er jo sammen med en mand.” Man passer ikke ind i deres fordom, så er man det ikke.
Jeg er jo bare helt almindelig biseksuel. Jeg er jo ligesom alle andre. Men der er bare den der følelse af ikke at være inkluderet og ikke passe ind i en kasse.
Som ung havde jeg sådan en følelse af, at jeg kunne jo ikke være tiltrukket af piger, for jeg var jo en pige, så jeg burde kun være til drenge. Men så mødte jeg andre på ungdomshøjskolen ved Ribe, som var til piger, og så prøvede jeg at udforske det mere. I dag er jeg gift med en mand, og har fundet kærligheden. Så det at være biseksuel er jo ikke noget, man kan se i min hverdag, men det er en del af den, jeg er.
Det betyder rigtig meget for mig, at jeg kan være hele den, jeg er. Nogen omkring mig ved godt, jeg er biseksuel - ikke alle. Men nu har jeg fået mod på at åbne mere op for flere af dem omkring mig.
At være biseksuel er ikke noget jeg er en gang imellem, det er noget jeg er hele tiden. F.eks. når vi sidder og ser film, og man synes, at skuespillerinderne er lækre.
Det der med at blive accepteret for hele den jeg er, det betyder meget – uanset om jeg falder indenfor eller udenfor en bestemt kasse.
I forbindelse med Pride er det vigtigt for mig at kunne stå frem om den jeg er – men også at støtte op om andre.”

 

Pride Week afsluttes i København med Pride Paraden lørdag den 21. august 2021. I år har corona-restriktionerne betydet, at der er lavet ændringer. Derfor består Paraden i år af seks mindre parader rundt omkring i København, som så mødes til sidst.

Læs mere om Pride Week og paraderne i København her.