Læs mere om alle foredrag til Autismeugen 2022 her

10. mar. 2022

Ole Anders Rauff om “autisme og parforholdet” 28. marts 16:30-18:00 

Dette foredrag henvender sig først og fremmest til dig der er i et parforhold med en autist og som gerne vil opnå mere viden om det at være i et parforhold med en autist.
Foredraget er dog også velegnet for autister som ønsker at opnå værktøjer og mere indsigt i forhold til det at være i parforhold. 

I foredraget har jeg fokus på følgende punkter: 

  • Forskellige typer af autister i parforholdet, og fokus på hvor mange muligheder der er for udvikling af parforholdet afhængig af type.
  • Hvorfor kan min autistiske partner kommunikere så effektivt på job og andre steder, og samtidigt have så svært ved at tale med mig om følelser og ikke mindst forstå mine følelser, behov og hensigter?
  • Hvorfor opstår der situationer hvor min autistiske partner fuldstændigt mister kontrollen over sig selv og nedsmelter og hvad skal jeg gøre når det sker?
  • Hvorfor er min autistiske partner så følsom overfor lyde og berøringer? Hvorfor kan det være så svært for ham at kysse og holde i hånd?!?
  • Hvorfor har min autistiske partner svært ved at tale om ting der ikke har med hans interesse at gøre?
  • Hvordan kan det være at min autistiske partner helt alene kan iværksætte og gennemføre meget store og vanskelige projekter og planer uden indblanding fra andre, hvorimod planer, arrangementer og aktiviteter fx sammen med mig og andre kan være meget svære for ham og let gøre ham stresset?
  • Hvorfor har min autistiske partner svært ved at dele sin verden?
  • Hvorfor kan min partner finde på at gå sin vej når vi diskuterer? Hvorfor kan det være så svært at få talt tingene igennem?

Link til webinar: https://us02web.zoom.us/j/89869435317 

Pernille Hebsgaard om ”Autismens mange ansigter set fra autistisk families perspektiv” 28. marts 19:00-20:30  



Skribent, blogger og autistisk talsperson, Pernille Hebsgaard Søndergaard: "Autismens mange ansigter - set fra en autistisk families perspektiv"
 

Jeg hedder Pernille, er 34 år gammel og er diagnosticeret med atypisk autisme for 2 år siden. I vores lille familie står autisme højt på dagsordenen. Vi er nemlig alle autister, både mor, far og 2 børn, og det betyder at vi samlet set lever et meget anderledes liv. Det liv vil jeg i oplægget her give jer et indblik i, hvor I bl.a. vil få indsigt i hvordan vi holder alle mand i trivsel. 

Fokus vil være på diversiteten i autisme da denne kommer vidt forskelligt til udtryk for os alle. Vi har nemlig både tilfælde af den "klassiske"/stereotypiske autismeprofil herhjemme, men også den mere sociale profil, som i den grad bliver overset af omgivelserne. 

Derudover vil jeg tale lidt om hvordan autisme kan se ud, både i barndommen og voksenlivet, men også via minderne om ungdommen, lige så vel som jeg vil komme ind på hvordan trivsel og mistrivsel kan påvirke særligt omgivelsernes evne til at forstå og acceptere at man er autist. 

Velkommen til et indblik i den autistiske verden. Link til webinar: https://us02web.zoom.us/j/89755176483 
 


Kamilla Kobæk Larsen om LA 2 m.m. 29. marts 16:30-18:00  


Mit navn er Kamilla Kobæk. Jeg har arbejdet i specialområdet i mere end 20 år og har primært specialiseret mig indenfor autismeområdet og ledsagende diagnoser som eksempelvis ADHD og angst mm.

Min uddannelsesmæssige baggrund er lærer, hvor jeg har været mest interesseret i pædagogik – samspil og dynamikker.
Jeg har de seneste 6 år arbejdet som VISO specialist og pædagogisk konsulent, hvor jeg har formidlet special- og socialpædagogik til fagfolk.

Jeg er ansat i Sopra -et pædagogisk og psykologisk konsulentfirma, som varetager specialopgaver, laver temadage, LA2 certificeringsuddannelse, LA2 kurser og supervisionsopgaver.

Den 29. marts vil jeg tale om kontekst, kontekstens betydning for hvordan man begår sig, og kontekstens betydning for hvorfor man vælger fra, i givne situationer. Jeg vil komme omkring hvor kontekstbegrebet kommer fra og hvordan konteksten kan have indflydelse på individuel funktionsevne og kapacitet.

Derudover vil jeg tale om muligheder for, hvor vores indre modstand kan komme fra.

  • Er det autismen der takker nej

  • Er det ADHD´en eller angsten der takker nej

  • Er det din integritet der takker nej.

Hvordan kan man forstå den indre modstand og hvorledes kan vi forholde os til den
-Hvor kommer nej´et fra?
Til slut vil jeg tale om trivsel og trivselsøer udfra LA2 metoden som er udviklet af Sopra og Socialstyrelsen.
 
Link til Webinar: https://us02web.zoom.us/j/83076298087 
 

Marie Louise Stochholm, Partner Sopra  Cand.scient.soc i socialvidenskab og psykologi om "Samarbejde med kommunen"  29. marts 19:00-20:30 

 Samarbejde med kommune, tilbud, skoler og andre offentlige instanser er ofte en stor del af livet som pårørende eller når man selv har ASF. Og det kan være udfordrende og kræve meget energi, som man ofte hellere vil bruge anderledes. 

Oplægget vil trække mine erfaringer som rådgiver inden ASF-området, hvor jeg både rådgiver fagpersoner samt familier og borgere med ASF. Oplægget vil fokusere på hvad der kan være barrierer for samarbejdet og hvad der kan hjælpe samarbejdet på rette vej 

Oplægget vil omhandle: 

- Når ”systemet” har svært ved at forstå autismen – hvordan kan man både have gode kompetencer og samtidig have behov for støtte i hverdagen? 

- Når forskellige fagpersoner ser forskelligt på barnet/den unge/borgeren 

- Når forskellige logikker mødes – en ”familie/borgerlogik” og en ”systemlogik”. 

- Hvordan ser familiens/borgerens samarbejdslandskabet ud? 

- Hvordan kan vi afholde møderne bedst muligt – overvejelser vedr. før, under og efter mødet 

Link til Webinar https://us02web.zoom.us/j/88570380393 

 
Livetalk om autisme og seksualitet med Autisme Ungdom Den 30. Marts fra kl 16:30 - 18:00

Den 30. Marts fra kl 16:30 - 18:00 kan du lytte med, når en panel bestående af medlemmer af Autisme Ungdom diskuterer seksualitet, pubertet, kærlighed og alt derimellem.  

Hvad havde det været rart ens forældre vidste? Hvor hurtigt kan man vide, at man har en anden seksualitet end heteroseksuel? Og hvordan forholder man sig til en krop der ændrer sig, når man samtidig er autist, og ikke er glad for ændringer i første omgang? Alt det, vil panelet komme ind på og mere til. Det kommer til at være Autisme Ungdoms kasserer, Angelina Mortensen, der guider panelet af unge igennem aftenens debat.  
 

Der vil blive sat cirka 15 minutter af sidst i debatten til at svare på jeres spørgsmål.  

Zoomlink: 

https://us06web.zoom.us/j/87486494282?pwd=U2ZWVmFIdmdjenFOeDlpRW1vc3ExQT09 

Meeting ID: 874 8649 4282 

Passcode: 781597 
 

Silke Ena Svare om "Et liv som autist med ADHD"  Den 30. marts fra kl 19:00 - 20:30

Den 30. marts fra kl 19:00 - 20:30 kan du høre foredraget Et Liv Som Autist Med ADHD af autisme ungdoms talsperson Silke Ena Svare 

I foredraget fortæller Silke om sine oplevelser med folkeskolen, uddannelsessystemet og arbejdsmarkedet, når man har en hjerne der ikke er som den gennemsnitlige, neurotypiske hjerne. 

Med hudløs ærlighed og en god portion humor fortæller Silke i del 1 kaldet: “hvordan endte jeg her”, blandt andet om hvorfor hun skreg af sine klassekammerater, fordi hun ikke kunne få en flødebolle med kokos, hvor lang tid en national test kan tage når computeren ikke længere kan følge med, og hvordan det gik til, da hun som 16-årig fik sin autismediagnose. I foredragets del 2: “hvad jeg ville ønske mine forældre havde vidst” fortæller Silke om sine yndlingsværktøjer til at komme igennem dagen, når man har en autistisk hjerne. 

Foredraget afsluttes med 15-20 minutter til at stille Silke spørgsmål om alt mellem himmel og jord. 

Zoomlink: 

https://us06web.zoom.us/j/88324353889?pwd=VkhDQW1yaXoxQmRlOTVaQlNxUy92QT09 

Meeting ID: 883 2435 3889
Passcode: 293745 

Helge Sune Nymand, næstformand foreningen forældre til transkønnede børn  torsdag den 31/3 kl. 16.30. 

Der er kommet større åbenhed og opmærksomhed om transkønnede børn og unge de seneste år. Der er også flere børn og unge, der springer ud som transkønnede, og det giver behov for mere viden blandt forældre og fagpersoner. 

Helge, der er næstformand i FSTB, vil fortælle, hvad det vil sige at være transkønnet og hvordan vi som voksne giver de transkønnede børn og unge de bedste muligheder for et godt liv. Det er særlig relevant, fordi mange transkønnede børn og unge lider af mistrivsel. 

FSTB, Foreningen for Støtte til Transkønnede Børn, har til formål at forbedre levevilkårene for transkønnede børn og unge i Danmark. Det gør FSTB gennem netværk og arrangementer, rådgivning og information samt politisk arbejde 
 
Link til webinar: https://us02web.zoom.us/j/87936402260 
 

Thue Sommer om seksualundervisning for voksne 31. marts 19:00-20:30 

"Dating, samtykke og grænser"

Hvad skal man være opmærksom på før og under en date?
Hvordan flirter man?
Fra date til forhold – hvornår og hvordan?
Hvad betyder samtykkeloven og de usynlige grænser i forhold til at date, flirte og være i et forhold?
Thue Sommer er Pædagogisk vejleder, seksualvejleder og Master i Sexologi · Uddannet socialpædagog med lang erfaring indenfor ADHD og Autisme.

Link til webinar: https://us02web.zoom.us/j/83603455573 

 

Maja Toudal, musiker om "Autisme og kreativitet" 1. april 17.00-18:00 

Maja Toudal, er autist, psykolog og musiker. 
Hun holder oplæg om autisme og kreativitet og hvordan musikken har hjulpet hende. 

Link til Webinar: https://us02web.zoom.us/j/82879961038 
 

Olav Lundsgaard, Comedy foredrag 1. april 19:00-20:00 


Olav Lundsgaard er en spirende ung, autistisk komiker og vil i autismeugen bidrage med et webinar, hvor han med humor vil fortælle om sit comedy og sin diagnose.  
Olav har siden 2013 stået på forskellige comedyscener rundt om i hele landet, blandt andet som opvarmning for kendte navne som Mick Øgendahl, Nikolaj Stokholm og Tobias Dybvad og optræder også med sig eget onemanshow, som blev udsolgt på Comedy Zoo.  

Olav beskriver selv at autismen bidrager til hans comedy på en positiv måde og er kendt for sin selvironiske og samfundskritiske humor, samt jokes om både hverdagssituationer og sit eget liv.  

Udover diverse comedynights, festivaler og open mics nåede han også finalen ved DM i stand-up 2018 på Bremen Teater, der blev sendt på TV 2 Zulu. 

Link til webinar: https://us02web.zoom.us/j/86734985394 

 

Disclaimer. I teksten her er omtalt en fagperson eller hverdagsekspert, som Landsforeningen Autisme samarbejder med. De støtter Landsforeningen Autismes mulighed for at afholde kurser til gavn for autister/mennesker med autisme og deres pårørende. At Landsforeningen Autisme har samarbejdspartnere betyder ikke, at foreningen nødvendigvis anbefaler samarbejdspartneres produkter, metoder, behandlingsformer eller andre ydelser frem for andre tilbud.  
Landsforeningen Autismes hovedbestyrelse vedtog d. 6. marts 2022, at dette skal klargøres, når samarbejdspartnere nævnes, således at der ikke opstår tvivl om foreningens samarbejder.