Indlæser

’Vores liv med autisme’ sætter mistrivsel og kampe med kommunen på dagsordenen

27. apr. 2022

TV2-dokumentar ’vores liv med autisme’ sætter nu fokus på de store udfordringer med ufrivilligt skolefravær og kampe med kommunen, som mange familier oplever.

 

Nino, Mathilde, Jonathan og Hannah er de fire børn, som sammen med deres familier giver et indblik i deres hverdag i TV2-dokumentaren ’vores liv med autisme’.

Se hele dokumentaren på TV2 Play lige nu i linket her.

Børnene har alle autisme og har oplevet at have det så dårligt i deres skole, at de ikke kan være der. De fire børn skal have forskellig støtte og specialiserede tilbud – men det får de ikke. I stedet må forældrene kæmpe og klage igen og igen, for at blive hørt i kommunerne. Og imens får børnene det værre.

Ufrivilligt skolefravær er ofte konsekvensen, når børn med autisme ikke får den rette støtte eller det rette skoletilbud. Og mange autistiske børn kæmper for at blive i skolen, selvom de får det dårligt af at være der. Ifølge Landsforeningen Autismes inklusionsundersøgelse fra 2021 fortæller tæt på halvdelen, 45 %, af deltagerne, at deres barn har flere uger, måneder og år uden skole.

Derfor er landsformand i Landsforeningen Autisme glad for, at TV2 med dokumentaren sætter fokus på de konsekvenser, det har for familier, når de ikke får den rette støtte og hjælp. 

Hør mere fra Landsforeningen Autismes landsformand Kathe Johansen i TV2 Nyhederne her.  

”Dokumentarfilmen tager os med ind i familiernes hjem og hverdag og sætter fokus på, hvor ødelæggende det er, når mennesker med autisme og deres familier ikke modtager den rette hjælp i tide – og må kæmpe for at få et passende tilbud. Familierne i dokumentaren repræsenterer alle de familier rundt om i Danmark, som hver dag må kæmpe og klage for at få hjælp. Og desværre hører vi hver uge om familier, som er tæt på at bryde helt sammen, mens de venter på den rette støtte. Det er vigtigt at få mere fokus på, så det når helt ind til politikerne på Christiansborg,” siger hun.

På baggrund af TV2’s dokumentar ’vores liv med autisme’ mener undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil nu, at inklusionsloven har spillet fallit.

Læs vores meddelelse til ministeren om at skabe en bedre skole for alle børn i linket her.

Første del af dokumentaren blev sendt tirsdag den 12. april 2022 kl. 20.40 på TV2. Anden del blev sendt tirsdag den 19. april kl. 20.40.

Hannah og familien viser, hvad det kræver at klage

Hannah på 11 år, hendes lillebror, hendes mor Maja Suralski og far Esben Hansen er én af de fire familier, vi møder i TV2 dokumentaren.

Både Hannah og hendes lillebror har autisme, og især Hannah har store udfordringer i sin skole. Hun er meget sensitiv og har det svært med mange nye mennesker.

Læs hele Hannah og hendes families historie hos TV2.dk i linket her.

Allerede i 1. klasse bliver det tydeligt, hun ikke trives i sin almene skoleklasse, men det bliver ikke bedre, da hun flyttes til en specialklasse uden autismespecifik viden. Til sidst fik Hannah det så dårligt i skolen, at hun bliver sygemeldt.

Psykologer og psykiatere er enige om, at Hannah har brug for et skærmet skoletilbud med mulighed for at være sammen med børn på egen alder, men på trods af det, går Hannah i dag stadig hjemme uden et passende skoletilbud.

I flere år har familien kæmpet med deres kommune for at få et andet skoletilbud til Hannah. Fem gang har forældrene klaget til Ankestyrelsen og fem gange har de fået medhold.

Nu er de nået dertil, hvor de har hyret en advokat, som skal hjælpe dem, efter de har sagsøgt kommunen.

Læs mere om sagen i linket her.

Specialiserede tilbud skal tilpasses det enkelte barn

Nino på 14 år er autist og nonverbal. Han har gået i specialskole, men de kunne ikke tilbyde den specialiseret støtte, han har brug for. Nu er han hjemme sammen med sin mor på 4. år.

I TV2 dokumentaren ’vores liv med autisme’ følger vi Nino og hans mor Nathalie Vural. Vi er med dem i deres hjem og oplever deres hverdage og de mange frustrerende kampe, som Nathalie har med kommunen for at finde et passende skoletilbud til sin søn.

Læs vores artikel om Nino og hans mors kamp for det rette skoletilbud i linket her.

I Landsforeningen Autisme understreger formand Kathe Johansen, at det er et grundlæggende problem, at mange familier skal kæmpe i flere år for at få et ordentligt skoletilbud til deres barn. Det slider på både forældrene – og på børnene, som kan ende i alvorlig mistrivsel.

”Vi kan se det i alle de statistikker og rapporter, der kommer ud fra ministerier og fra Ankestyrelsen: der er bekymrende mange sager, der har fejl og forkerte afgørelser, og hvor sagsbehandlingen trækker ud. Det går ud over familier som Nino og Nathalie. Det bør ikke ske, at en dreng som Nino går 4 år uden et passende skoletilbud. Det er kommunens ansvar at sikre en skole til ham, som han kan være i. Men det er langt fra en enestående historie, og det viser, at der er noget galt i systemet,” siger Kathe Johansen.   

Se indslag fra Go’ morgen Danmark, hvor Ninos mor Nathalie fortæller deres historie i linket her.

Mistrivsel kan få alvorlige konsekvenser

Jonathan på 13 år er en af fire hovedpersoner i 'Vores liv med autisme', og også hans historie understreger de store problemer der er med børn med autisme i skolerne.

Som 13-årig gik han i skole en time om dagen. Resten af tiden var han hjemme.

Når Jonathan fik en nedsmeltning, var det enten voldsomt udadreagerende med slag mod sine forældre, eller også reagerede drengen indad og forsøgte at gøre skade på sig selv.

Læs hele Jonathan og hans families historie hos BT.dk i linket her.

Familie har i flere år råbt op for at få hjælp til Jonathan, men de fik ikke den støtte, de havde brug for og burde have haft. Det betød, at drengens stress, vrede og nedsmeltninger kun blev værre.

Til sidst blev kommunens løsning at henvise Jonathan til en specialinstitution 100 kilometer væk fra hjemmet, så han som 13-årig var nødt til at flytte hjemmefra for at få det rette tilbud og den rette hjælp.

Men med den rette støtte i tide, kunne det ifølge landsformand Kathe Johansen være undgået.

 

Foto: Michael Dinesen for TV2