Er det mors skyld?

Event dato:
4. okt. 2023 - 4. okt. 2023

Når mødre føler og tillægges skyld for deres børns psykiske mistrivsel

Foredrag med Dorthe Stieper

Tirsdag den 4. oktober kl. 19-21 inviterer Autismeforeningen Kreds Storstrøm til foredrag med forfatter og pårørendementor Dorthe Stieper på Oringe, Færgegaardsvej 15 i Vordingborg.

”Det er din skyld!” Mødre har gennem tiderne oplevet, at pilen peger på dem, hvis deres barn er psykisk sårbar. Fx blev mødre til børn med autisme før i tiden anset som ’kolde køleskabsmødre’. I dag kan de opleve at blive kaldt ’løvemødre’ eller ’symbiosemødre’… eller det, der er værre: blive beskyldt for at give barnet en utryg tilknytning, hvis fagprofessionelle ikke har den fornødne viden om autisme og derfor ikke formår at skelne mellem autisme og omsorgssvigt.

Hvordan kan det være, at det er primært er mødrene, der føler og tillægges skyld? Det satte Dorthe Stieper sig for at undersøge, og det er blevet til bogen ”Er det mors skyld? Når mødre føler og tillægges skyld for deres børns psykiske mistrivsel”, som udkom i september 2022.

Dorthe Stieper har en baggrund som journalist og forfatter, men har siden 2017 arbejdet som pårørendementor for bl.a. forældre til børn (i alle aldre) med psykisk sårbarhed og særlige behov. I sit arbejde støder hun på problematikken igen og igen.

I sin nye bog interviewer hun 11 fageksperter med kompetent viden og markante holdninger i jagten på at finde ud af, hvad bl.a. psykologien, lægevidenskaben og køns- og kulturforskningen har af perspektiver på emnet. De faglige eksperter er Lennart Pedersen, Susan Hart, Dion Sommer, Merete Nordentoft, Per Schultz Jørgensen; Bettina Post, Emilia van Hauen, Ulla Rung Weeke, Lars J. Sørensen, Nina Tejs Jørring og Preben Kok.

I foredraget fortæller Dorthe Stieper om:

  • · Baggrunden for bogen
  • · Er det mors skyld, når et barn udvikler psykisk sårbarhed?
  • · Hvis ja: Er der virkelig så mange dårlige mødre nu om dage, siden vi ser en stigning i børn og unges psykiske mistrivsel?
  • · Hvad gør skylden ved mødrene, relationen til barnet og samarbejdet om barnets trivsel?
  • · Hvad gør vi med mor-skylden? Som mødre, pårørende og fagprofessionelle?

Praktisk information
Hvad: Foredrag med Dorthe Stieper
Hvornår: Onsdag d. 4. oktober 2023 kl. 19-21
Hvor: Festsalen på Oringe, Færgegaardsvejen 15, Vordingborg
Hvordan: Følg Færgegaardsvej helt frem til parkeringspladsen på højre side
Hvem: Alle er velkomne 
Hvad koster det: Gratis for medlemmer - 50 kr for ikke medlemmer
Som medlem er man velkommen til at medbringe en ledsager (gratis) tilmeld kun en
Hvad får man: Foredrag, pause med kaffe/the, vand + kage/chokolade

Tilmelding: Senest d. 28. september 2023

Ved spørgsmål kontakt Karina Bundgaard tlf 5122 2088 eller KarinaBu@autismeforening.dk