Indlæser

Landsforeningen Autisme og AkademikerPension indgår samarbejde om en række nye højtspecialiserede botilbud til autister

31. jan. 2023

Pressemeddelelse: Landsforeningen Autisme er gået sammen med AkademikerPension om at skabe en række nye botilbud, som er specialiseret til voksne autister. Første bosted er nu klar til at blive opført.  

 

Det første af en række nye botilbud er nu klar til at blive opført af Boligfonden Autisme, som er etableret af Landsforeningen Autisme. Med en investering på 130 millioner kroner i opførslen af det første bosted har AkademikerPension igangsat og finansierer projektet, og de vil overtage ejendommen ved færdiggørelsen.

Det første bosted med knap halvtreds pladser, kommer til at ligge ved Hvalsø i Lejre Kommune. Ny Højtoft, som bostedet kommer til at hedde, tegner en 30-årig lejekontrakt.

I alt arbejder Landsforeningen Autisme, Boligfonden Autisme og AkademikerPension på fremover at kunne skabe 5-10 botilbud, der bliver baseret på nye standarder for autismespecifik arkitektur og design, hvilket vil være med til at understøtte trivsel, udvikling og fællesskab for beboerne.

Socialt ansvar

Det opleves af både Landsforeningen Autisme, bosteder generelt og i befolkningen, at der er mangel på autismespecialiserede botilbud i hele landet. Der er derfor behov for flere højtspecialiserede pladser.  

”Det er vigtigt, at vi nu sammen med AkademikerPension og Boligfonden Autisme kan sikre, at flere voksne autister fremover kan få et højtspecialiseret botilbud. Det har stor betydning for den enkeltes udvikling og trivsel, at de mødes med viden og forståelse,” siger Brian Andersen formand i Landsforeningen Autisme.

”Det er ikke tidligere set, at et pensionsselskab investerer i botilbud. Det er unikt og fantastisk, at AkademikerPension med deres nye investeringsstrategi, tager et stort socialt ansvar. Vi ved, at der i mange kommuner mangler højtspecialiserede botilbud til autister. Med partnerskabet har vi en enestående mulighed for i fællesskab at hjælpe kommunerne med at løse manglen på pladser,” siger Boligfonden Autismes formand Kathe Bjerggaard Johansen.

”I AkademikerPension forsøger vi at have ansvarlighed med i alt, hvad vi foretager os. Og med Ny Højtoft er vi med til at løse et samfundsbehov, samtidig med at vi laver en god investering for vores medlemmer”, siger administrerende direktør i AkademikerPension Jens Munch Holst.

Boligfonden Autisme går nu i gang med at undersøge markedet for at finde de helt ideelle placeringer til de næste botilbud. Målgruppen er voksne autister, med behov for en høj specialiseret indsats.

Et hjem hele livet

De nye bosteder vil tilbyde paragraf 107 og 108 pladser under serviceloven til borgere, som har brug for autismespecifikke rammer. Som noget nyt, vil der på bostederne være pladser til autistiske seniorer, som der i dag ikke er specifikke bosteder til. Tanken er, at man kan blive boende hele livet, med mulighed for behandling for somatiske sygdomme i et tæt samarbejde med sygehusvæsnet. Det vil ske i vante omgivelser med de mennesker man har tætte relationer til og er tryg ved.

Boligfonden Autisme er klar til at høre fra interesserede fonde og investorer, som kunne tænke sig at medfinansiere blandt andet interiør og anlæg omkring de nye botilbud.

Det første af bostederne ’Ny Højtoft’ forventes færdigopført i 2. kvartal 2024.


For mere information:

Boligfonden Autismes formand Kathe Bjerggaard Johansen
Tlf. 61 28 44 37