Johnnie Kirgegaard_X-Factor
Indlæser

Johnnie bruger musikken til at håndtere sine følelser

12. jan. 2017

Johnnie Kirkegaard har altid følt, han var lidt anderledes end andre børn og unge. Så da han som 19-årig fik diagnoserne ADHD, OCD og Aspergers var det en lettelse, men hverdagen var svær. Musikken hjalp ham med at få følelserne ud af kroppen – og nu er han med i X-factor.

 


Han sad i sin bil den dag, han første gang brød sammen. Han var 18 år, det var svært at bo alene, og han havde lige mistet en kæreste. Der i bilen brød han sammen, og det blev starten på fire år med læger og psykiatri – og tre diagnoser.

I dag er det sammenbrud og de seneste fire år med svære tider ikke noget, som er særligt sjovt for Johnnie Kirkegaard at kigge tilbage på, men han ved også, at det ikke forsvinder bare fordi, han ikke snakker om det.

I løbet af en uge henvendte han sig til lægen og kom videre i systemet til psykiatrien. Her fik han som 19-årig sin første diagnose; Aspergers Syndrom. Dernæst kom ADHD og OCD til, og selvom det var meget at skulle forholde sig til, så kom diagnoserne som en lettelse for ham.

”Jeg havde altid været fagligt god, men jeg kunne slet ikke klare det samme, som andre. Så det var en stor lettelse og rigtig rart, at jeg fik at vide, at jeg ikke bare var dum i hovedet. Jeg kunne ikke bare ’tage mig sammen’, som mange eller sagde til mig, for der var faktisk noget galt,” siger han til Landsforeningen Autisme.

Lige nu er der ekstra fokus på den 22-årige Johnnie Kirkegaard, fordi han er med i årets X-factor. Han gik da også videre fra første program, men målet er mest at vise overfor sig selv, at han på trods af angst og stress stadig har musikken med sig. Og det har han.

Følelserne er svære at få helt styr på

Fordi han først fik sin første diagnose som 19-årig, så har Johnnie Kirkegaard aldrig lært, hvordan han skal håndtere sine følelser, når han bliver stresset, presset eller angst, som han ofte oplever i hverdagen, hvis rutinerne bliver brudt for meget eller regler ikke giver mening for ham.

Men gennem sin barndom var han konstant omgivet af kreativitet. Han kom tidligt i kor, broren tegnede meget og mor var maler, så derigennem lærte han at bruge kreativitet til at få følelser og tanker ud.

”Kreativiteten skaber en boble, hvor jeg kan kreere noget og give noget af mig selv. Jeg har jo musikken, men jeg tegner, maler og skriver også. Der er ting, som er svære at snakke om eller forstå for mig, og det bliver nemmere som et maleri eller musik. Det har været terapi for mig,” siger han.

Når han nu står i X-factor i dag og kan spille sin egen sang på guitar foran dommerne, så er det på trods af en lang pause fra musikken, hvor stressen og angsten fra Aspergers, OCD og ADHD fyldte for meget. Nu prøver han igen at holde styr på tanker og følelser med sin musik.

"Man skal forestille sig, at det er ligesom at se på et maleri. Når andre ser på et maleri, ser de enkelte punkter ad gangen, men med min autisme ser jeg hele billedet på en gang. Alle farver og streger; det kan være meget overvældende – ligesom med mine følelser. Det får jeg bedre styr på med musik,” siger han.

At inspirere andre

Da han i X-factor stod frem som autist med OCD og ADHD var der en masse reaktioner fra omverdenen. Nu har han modtaget over 3.000 henvendelser, som både er fra andre autister, folk med andre diagnoser og pårørende til dem. En oplevelse, som han ikke havde regnet med.

”Det er meget rørende at kunne stå frem med min diagnoser, og så have folk der nærmest ser mig som en inspiration og en rollemodel. Jeg er jo ikke engang min egen rollemodel. Men det gør mig virkelig glad, at der er nogen, der får en større tro på sig selv af at se mig stå der,” siger han.

Selvom han nu er med i X-factor og bruger sin musik som terapi, så er hverdag dog stadig svær for ham. Han er lige nu i ressourceforløb, som forhåbentlig ender med, at han får et fleksjob. Det er i hvert fald det, han satser på. Men udfordringerne med især stress og angst over forskellige ændringer i hverdagen er der stadig.

”Jeg har lært at håndtere mine tanker og min stress bedre, men det er stadig rigtig svært for mig. Og som andre med de diagnoser måske også har det, så er jeg blevet rigtig god til at skjule det, så jeg virker helt ok, selvom jeg slet ikke er det,” siger Johnnie Kirkegaard.

Johnnie er stadig i gang med at finde sig selv i sine diagnoser og få mere viden om dem. Men som det er lige nu, så er han bare glad for at være med i X-factor, bruge sin musik – og så ser han positivt på fremtiden, selvom den måske ikke bliver helt, som han havde regnet med.