De skjulte talenter_Louise Wille
Indlæser

Louise Wille elsker faste regler og hader weekend

23. feb. 2017

Louise Wille blev fra den ene dag til den anden et kendt ansigt i DR dokumentarserien ”De skjulte talenter.” Det kan være lidt overvældende for den 28-årige Louise med autisme, men hun er glad for, at have sit job på Novo Nordisk. Her elsker hun de faste regler – og hader at holde weekend.


Store excel-ark med masser af tal, at bygge med LEGO og faste planer for hverdagen. Det er nogle af de ting, der gør 28-årige Louise Wille glad. Noget hun nyder at have. Og noget af det, der er vigtigt for at få hverdagen til at gå op. Louise har nemlig autisme og har brug for struktur.

Meget af hverdagen er hun i sit job som kvalitetsdatakontrollør i Novo Nordisk. Her har hun været i over et år, og sidder til daglig og kigger efter fejl i store mængder tal. Det er ikke tilfældigt, at det er netop Louise, der sidder der. Hun fik jobbet gennem Project Opportunity, som er et samarbejde mellem Novo Nordisk og Det Nationale Autismeinstitut om at ansætte autister i stillinger, som passer lige til dem.

Blandt excel-ark fyldt med tal har Louise Wille fundet sin plads. Og hun er glad for jobbet.

”Jeg har 35 timer, og jeg føler mig mindre træt nu, end da jeg var i praktik fra jobcenteret 9 timer om ugen. Det er bare så struktureret herinde. Jeg ved hele tiden, hvad jeg skal, og hvordan det skal gøres. Det arbejder med min hjerne i stedet for mod den, og jeg er rigtig glad for at være her,” fortæller hun.


Lidt anderledes end andre

28-årige Louise Wille fik diagnosen Aspergers, da hun var 23 år, og hun havde længe følt sig anderledes. Sine udfordringer genkendte hun i sin søster, som også har autisme og fik diagnosen allerede i folkeskolen.

”Jeg følte mig anderledes på den måde, at jeg skulle arbejde meget hårdere for at gøre det, andre gjorde hele tiden. De andre børn og unge ville gerne lege, flette hinandens hår, feste og snakke med hinanden. Det havde jeg slet ikke lyst til. Så jeg måtte jo være helt forkert,” siger Louise Wille.

Da hun fik diagnosen autisme, var det derfor en stor lettelse. Hun var ikke bare dum eller forkert, der var en god grund til, at hun ikke gjorde som mange andre. Men det var også hårdt at få at vide.

”Det var virkelig befriende, men også svært at få at vide, at det ikke bliver anderledes. Jeg er ikke ligesom alle andre, og nogle ting er bare svære for mig. Men det er helt ok, sådan er jeg bare,” siger hun roligt.


Elsker regler og struktur

Efter et forsøg på universitetet og en periode i praktik i 9 timer om ugen gennem jobcentret endte Louise Wille med at søge et job på Novo Nordisk gennem Project Opportunity. Her kunne hun få støtte i arbejdet fra både kolleger og projektets mentorer hos Det Nationale Autismeinstitut.

Nu har Louise så fundet glæden og energien ved at være omgivet af tal hos Novo Nordisk. Og det er især strukturen på arbejdspladsen, der giver gode dage på jobbet.

”Jeg elsker alle reglerne. Der er klare regler om, hvad jeg skal og må, og de gælder for alle ansatte. Det gør det meget nemmere for mig, fordi det er forudsigeligt. Jeg ved, at sådan er det altid, og det er rart for mig, at jeg ikke skal være i tvivl,” siger Louise.

Hun trives i de mange regler og faste strukturer, som arbejdspladsen har sat op for hende – og de andre ansatte. Louise Wille har papirer, som forklarer hendes opgaver trin for trin, så hun ved præcis, hvad hun skal. Derfor er der også klare procedurer, hvis hun går i sort, fordi der sker ændringer i møder eller opgaver.

”Mine kolleger er gode til at hjælpe mig. Det er svært for mig, når der sker noget, som jeg ikke har taget højde for i mine planer. Så har jeg en nedsmeltningsplan, og flere kollegaer i min afdeling har fået et ”Louise-kursus” i, hvordan de skal hjælpe, hvis jeg bliver ked af det,” siger hun og griner.

Et mørkt rum, helt ro og noget til at aflede tankerne, hjælper Louise, når hun går i sort.


Weekenden er for fri

Når Louise Wille elsker regler, struktur og planlægning så meget, er der ikke noget værre, end når det bliver fyraften fredag. Weekenden står for døren, og den kan Louise ikke lide. Den er alt for fri.

”Jeg hader weekender, fordi jeg ikke ved, hvad jeg skal. Herinde på arbejdet er der struktur og en fast plan, men derhjemme i weekenden er det frit, og jeg kan lave, hvad jeg har lyst til. Det er hårdt, for jeg har svært ved at finde ud af, hvad jeg vil. Der er ikke noget facit, og det er uoverskueligt,” fortæller hun.

Hun kan sagtens planlægge en lørdag med vasketøj, men hun har svært ved at vurdere tid. Hvis vasketøjet kun tager 4 timer, så ved hun ikke, hvad hun skal resten af dagen.

”Jeg kan godt ende med at sidde længe og kigge ud i luften, fordi jeg ikke ved, hvad jeg skal begynde på. Der er mange ting at gøre – vaske op, vaske tøj og rydde op – og jeg kan ikke vurdere, hvad der er vigtigst. Så bliver jeg ikke færdig med noget af det,” siger Louise Wille.


Arbejde som normalt med DR i hælene

De seneste fire mandage har man kunne følge Louise Wille og flere andre autister, som har helt særlige egenskaber i DR dokumentarserien ”De skjulte talenter”. For Louise var det dog ikke særligt anderledes at være på arbejde, bare fordi et kamera og nogle DR-folk fulgte hende.

”De kom, satte mikrofon på mig og sagde, jeg bare skulle arbejde, som normalt. Så det gjorde jeg. Og efter et par minutter glemte jeg, at de var der. Jeg arbejdede bare og havde fokus på mine tal,” fortæller hun.

Det var dog lidt underligt for den rolige 28-årige at se sig selv på TV, og ikke mindst at lukke DR og alle seerne ind i hendes lejlighed. Både meget personligt og lidt grænseoverskridende var det for hende at fortælle om sine bøger. Hun er dog glad for programmerne, og har fået mange søde tilbagemeldinger.

”Der er mange, der har skrevet til mig på de sociale medier. Det er overvældende. Mange søde beskeder fra andre med autisme eller som har børn med autisme. Men også mærkelige beskeder, hvor folk spørger, om jeg vil have børn med dem, eller om jeg er grønlænder. Det er ret underligt,” siger Louise undrende.

Heldigvis er hun omringet af kolleger, som hjælper hende med at sortere i beskederne, så hun ved, om det er noget, der skal svares på eller ej.

28-årige Louise Wille er nu fastansat i Novo Nordisk og skal egentlig indgå på arbejdspladsen på lige vilkår med de andre. Det vil dog være svært for hende, så sammen med virksomheden og Det Nationale Autismeinstitut har de planlagt, at hun skal have en mentor fra instituttet, som fortsat støtter hende.