Indlæser

Pressemeddelelse: Kalder alle kommunalpolitikere i sagen om Tvinds opholdssteder!

7. nov. 2017

Anbragte unge og voksne med autisme svigtes. Kommunerne vælger det billigste opholdssted – i stedet for det bedste. Nu skal politikerne på banen.

 

DR-dokumentaren ”Afsløret – Tvinds nye imperium” tydeliggør kommunernes store problemer med afspecialisering. Efter Strukturreformen fik kommunerne ansvar for autismeområdet. Men der fulgte ikke viden om komplekse neurologiske handicap med ansvaret. I dag er kommunerne ladt tilbage med en række ekstreme autismeproblematikker, de ikke aner, hvordan de skal løse. 

”Den massive afspecialisering i kommunerne skaber gabende sorte huller på landkortet over autismetilbud. Tvivlsomme udbydere som Tvind bliver fristede af de lavthængende frugter, de helt uproblematisk kan plukke, så længe de gør det billigt. Tvind-koncernen er ikke specialiseret i autisme. De er specialiseret i at kanalisere penge rundt i lukkede systemer og i at skjule fortjeneste for tilsyn og kommuner. Utroligt at det er nok til at kvalificere dem fagligt på autismeområdet,” siger formand i Landsforeningen Autisme Heidi Thamestrup.

Landsforeningen Autisme får bekymrede henvendelser fra påførende til autistiske unge, anbragt på Tvind-opholdssteder. En ung mand fortæller, at hans handicappede bror er stik-i-rend dreng for håndværkere, der bygger lejligheder på jord, der tilhører Tvind-bostedet. Han får hverken løn eller lommepenge. Og han får ikke den støtte, han har brug for. I stedet får han skæld ud, hvis han ikke arbejder hurtigt nok. Han har også ændret adfærd fra at være glad og udadvendt, til at lukke helt af.

”Alt for mange unge med autisme bliver ikke mødt med faglighed, men med krav om fleksibilitet, de ikke kan honorere. Det skriger til himlen, at vi i Danmark tillader, at anbragte unge med handicap svigtes. Unge der ikke kan tale deres egen sag! Kommunerne må finde andre parametre end “billigst muligt”, når de anbringer sårbare unge,” siger Heidi Thamestrup.

Tvind uddanner selv pædagoger og lærere på “Det nødvendige seminarium”. Men ingen ved, hvad uddannelsen består af. Ifølge Tvindportalen uddanner de i fag som “karisma” og at: “gør det du finder rigtigt”. Langt fra fagene på de offentligt anerkendte uddannelser. Alligevel putter kommunerne hvert år hundreder af millioner i opholdsstederne. Tvind vinder udbud på den laveste fællesnævner. Prisen. Og fagligt kvalificerede bosteder må lukke. 

Autisme er et komplekst neurologisk handicap, der kræver specialisering. Så kære kommunalpolitikere - nu er det tid til at satse på faglighed over økonomi, og sikre anstændig og specialiseret behandling af anbragte unge med autisme!