Indlæser

Inspirationsdag åbner virksomheders øjne for ansatte med autisme

23. maj. 2018

Fire store virksomheder holdt sammen med Landsforeningen Autisme og eksperter i job-støtte en ’Inspirationsdag for virksomheder', for at få fokus på at sikre flere ansatte med autisme. Børne- og Socialminister Mai Mercado fortalte om vigtigheden af den rette støtte på arbejdspladserne.

 

Novo Nordisk A/S, Fakta, Danfoss og Nordea har alle arbejdet med at sikre flere ansatte med autisme i deres virksomheder, og på Inspirationsdagen delte de deres mange erfaringer med de fremmødte deltagere.

Til stede på dagen var repræsentanter fra 50 virksomheder for at høre mere om at ansætte og støtte medarbejdere med autisme.

Dagen bød på velkomst ved Liselotte Hyveled fra Novo Nordisk og ny formand for Det Centrale Handicapråd. Hun var en af initiativtagerne til ’Project Opportunity’, der sammen med Landsforeningen Autisme og Det nationale Autismeinstitut i flere år har matchet autister med det rette job.

Derefter kom børne- & socialminister Mai Mercado på scenen, og hun fortalte engageret om vigtigheden af, at flere autistiske mennesker sikres hjælp og de rette vilkår til at være i et job. Hun kom i sit oplæg ind på udsagnet: ’different not less’, og tydeliggjorde at hun kender til autismeområdet og forstår, at det er vigtigt med den rette støtte, så ansatte med autisme kan trives i et job.

Ministeren fortalte desuden om det kommende beskæftigelsesudspil, som hun og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen er på vej med. Hun understregede, at hun ser de udfordringer, som mennesker med autisme står overfor på arbejdsmarkedet, og at hun vil arbejde for at sikre den rette støtte – f.eks. i forhold til en udvidelse af mentorordningen.

HØR mere om formand Heidi Thamestrups tanker om beskæftigelsesudspil HER.

Dele erfaringer om ansættelse af autister

De fire store virksomheder Novo Nordisk A/S, Fakta, Danfoss og Nordea holdt derefter deres oplæg, hvor de fortalte om, hvordan de hver især arbejder for at få flere ansatte med autisme og sikre dem den rette støtte og de rette vilkår.

De delte deres erfaringer fra virkeligheden med mentorer, struktur på opgaverne og guidning i hverdagen. Alle fire virksomheder har nu uvurderlige ansatte med autisme, som er matchet i den rette stilling, og de gav hver især en indsigt i nogle af de mange styrker, deres autistiske medarbejdere har.

Til slut var der workshops med Fonden Unges ”Klar til Start”, Specialisterne og Det Nationale Autismeinstitut, hvor både fagfolk og voksne autister fortalte om støttemuligheder til arbejdspladsen og de ansatte – og om vigtigheden af viden hos virksomheden.

Inspirationsdagen er skabt for at give viden og erfaringer videre til andre virksomheder, så flere får øjnene op for at ansætte autister. Kun omkring 10 % af mennesker med autisme er i job, og mange oplever, det er svært at få foden ind på arbejdsmarkedet.