Jakob på 17 år med autisme holdt tale om inklusion på FN’s internationale Handicapdag

4. dec. 2018


Mandag den 3. december 2018 var det den internationale Handicapdag – og det blev markeret i Handicaporganisationernes Hus i Høje Taastrup. Her holdt Jakob på 17 år med autisme en tale om inklusion og mulighederne for uddannelse for autister – foran statsminister Lars Løkke Rasmussen og H.K.H. Kronprinsesse Mary.

Jakob Terp-Hansen gik roligt op til talerstolen og kunne derfra kigge ned på statsminister Lars Løkke Rasmussen og H.K.H. Kronprinsesse Mary, som sad på forreste række. Og i flere minutter talte han klart og skarpt om inklusion og støtte til uddannelse for mennesker med autisme.

Jakob er selv 17 år og går i en autisme-klasse på Høje Taastrup Gymnasium. Her får han samme uddannelse, samme eksamener og samme hue, som i de andre klasser – men med mere struktur og færre elever i klassen.

I talen fortalte han om sin vej til gymnasiet, hvor han har fået den rette støtte undervejs. Og hvor vigtigt det er, at flere får muligheden for at få en uddannelse – noget som alt for få med autisme og andre handicap gør lige nu.

For en uddannelse er enormt vigtig for, at man senere får foden indenfor på arbejdsmarkedet.

”De muligheder for uddannelse og støtte, som folk som jeg har fået, skal flere have. For hvis de ikke får det, så risikerer vi at tabe ikke bare ressourcer, men mennesker. For folk, der som jeg har autisme er det for eksempel mere undtagelsen end reglen, at de er i arbejde,” sagde den 17-årige fra talerstolen.


Skoleskifte gav bedre trivsel

Jakobs eget skoleliv startede som for så mange andre børn med autisme med at være inkluderet i en almen klasse i folkeskolen. Der havde han det meget svært med især det sociale – og endte med at være i stor mistrivsel.

Et skifte til specialskole i 5. klasse ændrede alt det, og han understreger nu, hvor vigtigt det var med en skole, der havde speciale i autisme, mindre klasser, mere tid og gode relationer. Det skifte ser han som grunden til, at han er i uddannelse nu.

”Det var slet ikke godt for mig i folkeskolen. Og hvis jeg havde fortsat der, så havde jeg nok ikke stået her og på talerstolen i dag,” sagde Jakob efterfølgende til Landsforeningen Autisme.

Gennem sin tale snakkede Jakob om, hvor vigtigt det er, at inklusion gentænkes. Og at det er vigtigt, at alle børn, unge og voksne får den rette støtte i det rette tilbud.

”Netop hele inklusionen skal vi tale om på en ny måde. Et skifte fra en almindelig skole til en specialskole kan med tiden blive den bedste inklusion. Et eksempel er mit eget. Det skifte blev ikke bare en ændring, men et vendepunkt i mit liv – og en forudsætning for min inklusion i samfundet i dag,” sagde han.


En dag med fokus på inklusion

Efter talen fra Jakob Terp-Hansen gik statsminister Lars Løkke Rasmussen på talerstolen. Også han havde fokus på inklusion og vigtigheden af uddannelsesmuligheder og et mere åbent arbejdsmarked.

Og netop uddannelse var det helt store tema for Danske Handicaporganisationer på dagen. De seneste år er der nemlig sket en negativ udvikling i antallet af unge med handicap som autisme, der får en uddannelse. Det skal der laves om på. 

Læs mere og se video fra dagen hos B.T. her.

For Jakob Terp-Hansen ser fremtiden ud til at byde på meget mere uddannelse. Han håber nemlig på, at han efter gymnasiet kan komme på universitet og forfølge sin store interesse for politik.

Læs mere om Lars Løkkes tale her.