Perlerekord_Michael
Perlerekord_billedet
Indlæser

Michael med autisme lægger verdens største perleplade

7. maj. 2018

Verdens største perleplade er lige nu ved at blive bygget af Michael Faurby Hansen. Michael er autist og finder ro, når han fordyber sig i de små farverige perler og det faste system, han lægger dem i. Og nu kan han snart sætte verdensrekord.

 

1.683.000 perler. Det er så mange, Michael Faurby Hansen med autisme skal lægge og forvandle til perlebilleder på et år. Hvis det lykkedes sætter han verdensrekord – og lige nu er han godt på vej.

Fredag den 1. december 2017 satte Michael den første perle i sit rekordforsøg. Og siden da har han hver dag skulle lægge 4.603 perler for at nå sin deadline den 30. november 2018. Og hans tidsplan har allerede nu et stort plus foran.

”Som det er nu er jeg foran planen og laver hele tiden lidt mere, end jeg mindst skal lægge hver dag for at nå det. Det er en rigtig god dag med perlerne, når jeg kan sætte et stort + foran tallet i mit skema. Når jeg har lavet mere, end jeg faktisk skulle, så har jeg det godt. Jeg har det ikke godt med et –,” siger Michael.

Lige nu har han lagt 770.400 perler og er tæt på halvvejs. Og selv med udsigten til hundrede tusindvis af perler tilbage, er han glad, når sætter sig med de sirligt sorterede perler foran sig.

Michaels perlebilleder sættes løbende sammen til et stort billede, som skal pryde indgangspartiet i Sportscenter Herning. Billederne forestiller forskellige varetegn og motiver fra Herning – f.eks. Herning Kirke – og billedet bliver over 2.55 meter højt og 16,5 meter bredt.

Systemer giver ro og lukker verden ude

Michael Faurby Hansen har Aspergers Syndrom - og han har det svært med alt det sociale og kan blive stresset over at have meget at se til. Men med perlerne og det faste skema og system til at lave perle-billederne har han fundet noget, der passer perfekt til hans hjerne.

”Jeg er meget firkantet og struktureret i mit hoved, og det med perlebilleder ryger bare lige ind på lystavlen. Hver perlefarve har en kode, og der er et fast skema, som jeg følger, for at lave billederne. Når jeg sidder med det, så kan jeg lukke af for mine tanker og bare fokusere på perlerne. Jeg kan lukke hele verden ude. Det giver mig ro,” siger han.

Hans særlige interesse for at lægge perler startede for et par år siden, da han gik og kedede sig og ikke havde noget arbejde. Han købte et perlesæt og blev hurtigt opslugt af at lave billeder ud af perlerne. Siden er ambitionerne bare vokset og vokset.

Det Michael især godt kan lide ved hans store interesse er, at han kan personliggøre perlebillederne. Han kan følge en formel og skabe fine motiver – og så kan han fordybe sig. Han beskriver selv, at en af hans spiskompetencer er at holde fokus og koncentrere sig i lang tid, og det passer ham derfor perfekt at skulle sidde med perlerne seks timer om dagen.

En dårlig dag bliver bedre med perler

Michael desuden fået et arbejde – han er ansat som alt-mulig-mand i Sportscenter Herning i seks timer om ugen. Og sammen med perlerne har det givet ham en god hverdag, hvor han føler, han er vigtig. Han har dog stadig svære dage, hvor det hele er for meget, men selv der kan perlerne være med til at redde humøret.

”Hvis der er noget, jeg er usikker over og meget at ordne på arbejdet, så kan det godt være en hård dag. Fordi jeg har Aspergers, så har jeg ikke altid så meget overskud. Men perlerne kan redde mig på en dårlig dag, fordi de lukker alt det dårlige ude. Det er hele tiden en balancegang, for jeg kan også have svært ved at mærke, hvor meget energi, jeg bruger, hvis jeg lukker helt af. Og så er jeg helt færdig bagefter,” siger Michael.

De positive oplevelser og overskuddet med perlebillederne er dog også noget, som Michael tager med sig i andre dele af hverdagen. Han har nemlig indset, at nogle gange har han bare ikke overskud – og andre dage kan en dårlig start ende med en god dag.

”Det motiverer mig, at jeg kan overvinde en dårlig start, hvor det ikke går, som jeg gerne vil have og stadig komme igennem dagen. Når jeg så kommer hjem tænker jeg, at det var en god dag, fordi jeg overvandt det dårlige – fordi jeg faktisk stod op og kom afsted alligevel. Og andre dage har jeg bare ikke overskud til at lægge de perler eller gøre det, jeg skal nå. Men sådan er det jo også en gang i mellem – det er jeg nødt til at acceptere,” siger han.

For Michael er det vigtigt, at han med sit rekordforsøg er med til at vise, at selvom man har et handicap som autisme og har svære udfordringer med nogle ting, så kan man stadig være rigtig god til noget og kan bruges. Og at det er værd at kæmpe for.

Den største sejr

Michael Faurby Hansen er nu 77.400 perler forud for sin plan. Det betyder, at han roligt kan holde sin planlagte 14 dages ferie i august. Det bliver to uger uden perler – og det er tiltrængt.

”Det bliver lidt mærkeligt med to uger uden perler eller noget. Men det kan også mærkes i fysikken nu, når jeg også har arbejde ved siden af og med min Aspergers. Jeg kan godt mærke, at jeg bliver meget træt både i kroppen og i hovedet,” siger Michael.

Når datoen hedder den 30. november 2018, så er rekordforsøget slut og de sidste perlebilleder skal hænges op i Sportscenter Herning. Med det forspring, han har opbygget, ser det dog ud til, at Michael når at sætte den sidste perle, allerede inden den deadline. Og han håber meget, det vil lykkedes.

”Det vil være den største sejr i mit liv, hvis jeg bliver færdig med perlepladerne før tid!” Understreger han glad.

Indtil afslutningen i november kan man løbende følge Michaels rekordprojekt på hjemmesiden HER – og på Facebook-siden lægges der billeder og status ud en gang i mellem.

Virksomheden av form A/S, som forhandler PhotoPearls, er sammen med den svenske perleproducent Munkplast sponsor på projektet - og hjælper Michael undervejs.