SIKON 2018: Video-oplæg af Monique Post

26. apr. 2018

En af hovedtalerne til SIKON konferencen 2018 var Monique Post, men hun måtte desværre aflyse sin deltagelse og kunne derfor ikke give sit oplæg. Hun ønskede dog stadig at dele sin viden, og hun har derfor optaget en video med hele sit oplæg, som du nu kan se her i stedet.

 

Monique fik en Asperger diagnose, da hun var 25 år - og er i øjeblikket europæisk ambassadør for den hollandske autismeforening (NVA).

KLIK på videoen herunder, så afspilles hele oplægget:

Moniques tema for oplægget er: ”Forståelsen af, at der er ting, man slet ikke forstår”.

I det har hun fokus på, at mange mennesker nu mener, at de endelig ”forstår” autismen. De har brugt eller opfundet metoder, som de mener virker på personer med autisme. Men ifølge hende er neurotypiske nødt til at acceptere, at de ikke forstår autister, hvis man ønsker gode relationer. Hun har derfor fokus på, at autisme er en alternativ udvikling, ikke en defekt hjerne.

Forståelsen af autisme eller manglen på forståelse har i årenes løb forårsaget meget smerte for autistiske mennesker og deres familier. Det ser dog ifølge Monique Post ud til at vende. Flere og flere mennesker med autisme taler om deres liv og insisterer på at blive hørt over hele verden. Det er på tide at komme videre i vores forståelse.

Så hvordan kan vi sikre, at personer med autisme først og fremmest betragtes som personer, snarere end deres diagnose?

Det er nogle af de emner, Monique tager op i sit oplæg.