Indlæser

’Inclusive Emergency’ snart klar med ny læringsplatform om handicap til brandfolk i EU

5. maj. 2022

Landsforeningen Autisme og Frederiksborg Brand og Redning er sammen en del af EU-projektet ’Inclusive Emergency’, som skal sikre viden om handicap til brandfolk i Europa. Nu er projektet snart klar med deres online læringsplatform.

 

 

’Inclusive Emergency’ var i april i år repræsenteret ved SIKON-konferencen 2022 i Odeon i Odense. Her holdt de danske deltagere fra Landsforeningen Autisme og Frederiksborg Brand og Redning et oplæg om projektet og havde en stand, hvor de kunne fortælle om deres arbejde med at sikre viden om blandt andet autisme til brandfolk i hele Europa.

For brandfolk og andet beredskabsmandskab kan det være livsafgørende, at de har den viden og forståelse, der skal til for at få alle folk sikkert ud - f.eks. af en brændende bygning. Men autistiske mennesker vil ofte reagerer anderledes end neurotypiske. Det kan være ved at gemme sig eller kæmpe imod, hvis de forsøges reddet. Og en person med synshandicap eller en anden udviklingsforstyrrelse kan reagere på helt andre måder. Det kræver derfor specialiseret viden og guidning at sikre, at brandfolk på bedst mulig vis kan hjælpe alle mennesker.

Projektet ’Inclusive Emergency’ er det første af sin art, som har indsamlet viden og skabt en platform, der skal guide og give viden til brandfolk omkring situationer, der involverer mennesker med fysiske eller kognitive handicap.

Den 6. og 7. april 2022 var seneste møde mellem projektets otte partnere fra Danmark, Finland, Spanien og Slovenien i Kranj i Slovenien. Her stod det på dagsordenen at planlægge færdiggørelsen af læringsplatformen og de aktiviteter, der efterfølger, så den snart kan deles med brandfolk rundt i hele Europa.

Siden 2019 har de indsamlet viden, lavet video og andet materiale og udviklet på den nye læringsplatform med e-learning, som brandfolk overalt i Europa kommer til at kunne bruge i deres arbejde. Læringsplatformen kan bruges på både bærbar computer, tablet og smartphone. Platformen indeholder fire moduler med specialiseret viden og video-eksempler, der viser og guider til den bedste måde at håndtere forskellige situationer på.

De fire moduler er:

  • Modul 1: Autisme Spektrum Forstyrrelse
  • Modul 2: Syns- og hørehandicap
  • Modul 3: Psykisk funktionsnedsættelse
  • Modul 4: Mental funktionsnedsættelse

Projektet ‘Inclusive Emergency’ er startet af Frederiksborg Brand & Redning (Danmark) i samarbejde med: Southwest Emergency Services (Finland), Fire and Rescue service Kranj (Slovenien), Alcala de Guadaira Fire and Rescue Service (Spanien), Marcelino Champagnat Foundation (Spanien), The Slovenian Fire Protection Association (Slovenien), Turku University of Applied Sciences (Finland), og Landsforeningen Autisme (Danmark). Projektet er støttet af midler fra Erasmus+ programmet under den Europæiske Union.