Indlæser

Autismeforeningens ti råd til julegaverne

5. dec. 2023

Udpakning af julegaver kan blive alt andet end en fornøjelig affære. Her er Autismeforeningens ti råd til, hvordan julegaverne kan gribes an, så det bliver hyggeligt for alle.

 

Køb kun gaver på ønskesedlen

Lav en regel om kun at købe, hvad der står på ønskesedlen. På den måde skal modtageren af gaven ikke være bange for at skulle lade som om, gaven falder i god jord. 

Få gavernes indhold at vide på forhånd 

Aftal hvad I giver hinanden på forhånd, så I er forberedt på, hvad I åbner. 

Pak gaver ud over flere dage 

Specielt børn kan få mange gaver, og det kan være meget overvældende. Overvej at pakke nogle få ud juleaften og gemme de andre til juledagene efter. 

Lad alle pakke gaver op samtidig 

Det kan være svært at skulle sidde og pakke gaver op, mens alle kigger på én. Derfor kan det være rart, at flere pakker gaver op samtidig, så der er fokus på flere.  

Brug god tid på at åbne gaver 

Tag jer god tid til at åbne gaverne, så det ikke går for hurtigt. Som autist kan det være svært at skifte i aktivitetsniveau, og selvom man er spændt på at åbne sine gaver, kan det være en god ide at tage sig god tid, så man ikke bliver overvældet, når der ikke er flere gaver at åbne.  

Åbn gaver flere gange i løbet af dagen 

Spred gaverne ud over hele dagen - åbn fx en om morgenen, en efter frokost og en efter aftensmaden. Det kan virke mindre overvældende end et bjerg af gaver, der skal åbnes juleaften.

Tæl antallet af gaver, og skriv det ned 

Skriv ned, hvor mange gaver der er, og sæt det eventuelt ind i piktogrammer. På den måde kan nemt følge med i, hvor mange gaver der er tilbage, og hvor langt man er med at åbne dem. 

Giv penge i stedet for gaver 

Det behøver ikke at være fantasiløst at give penge eller et gavekort i julegave. Det kan nogle gange være lettere at modtage frem for en gave, og så kan modtageren selv vælge, hvad han eller hun vil købe.

Brug cellofan i stedet for gavepapir 

Hvis man gerne vil pakke gaver ud, men spændingen ved det ukendte er for meget, kan man bruge cellofan i stedet. På den måde kan alle være med.  

Overvej at droppe gaverne  

Er der glæde forbundet med at give eller modtage julegaver, eller ender gaverne med kun at fylde negativt i julen? Så prøv at overveje, om I i stedet skal droppe gaverne og blot nyde de andre ting, der følger med juleaften.