Indlæser

Gode råd til julemåneden

30. nov. 2023

Julemåneden kan være en overvældende tid, hvor forventningerne er i top, og presset kan ende med at gøre december alt andet end hyggelig. Her giver vi dig en guide til, hvordan du som autist - eller pårørende til en - kan komme godt igennem julemåneden.

Hold strukturen i ferien

Ferie kan være svært for mange, derfor er det en god ide at holde rutinerne og have en plan for dagen. Stå fx op samme tid, som hvis du skulle på arbejde eller i skole.  

Del julen op over flere dage 

Juleaftensdag kan ofte blive lidt hektisk, hvor man skal nå mange ting på én dag, og det kan blive en meget lang dag. Overvej i stedet at holde juleaften over to dage, så der er mere ro til at hygge sig og nyde julestemningen.  

Se julekalenderen online 

Julekalenderen på tv bliver vist på bestemte tidspunkter hver dag, og det passer ikke altid ind i planerne. Derfor kan det være en god ide at se den online i stedet for, så I kan se den, når det passer med jeres program. 

Gør reglerne klare for julelegene

Der er mange, der laver julelege i december. Her kan det være en god ide at sætte klare, faste regler om fx en leg som nissevenner eller pakkespil, så det bliver sjovt for alle. 

Begræns mængden af arrangementer 

Man kan blive inviteret til mange arrangementer og julefrokoster i løbet af december. Her kan det være en ide at overveje, om du skal takke nej til nogle af julearrangementerne, så der er tid til at restituere, så du har mere energi til dem, du takker ja til.  

Tal om julen og traditionerne 

Tal om julen og traditionerne på forhånd, så alle er forberedt og ved, hvad der skal forgå i løbet af december. Overvej, hvilke der er de vigtigste traditioner, og hvilke I ikke behøver at bruge tid på. Brug eventuelt de 10 H’er, som du blandt andet kan finde på Overlevelsesguidens Vidensbank. 

Drop impulsiviteten  

Man kan hurtigt blive revet med og ende med at lave for mange aftaler i december. Derfor er det en god ide at holde sig til den originale plan og ikke lave noget spontant. 

Overvej om julekalender og pakkekalender stresser mere end det glæder  

For nogle kan det være svært at ændre rutiner, og derfor kan det at skulle følge med i en julekalender i tv og åbne en pakkekalender være for meget. Overvej i hvor høj grad det glæder, eller om det nærmere bliver en stressfaktor.